Ota yhteyttä ja kysy lisää: 040 910 1687/ info(ät)asema10.fi//

28.12.2016

AdWordsin hakutyypit ja laajan haun käyttö – Google-mainonnan perusteet #2

Google-mainonta

#2 AdWordsin hakutyypit ja laajan haun käyttö

Edellisessä osassa käsittelimme avainsanojen laatupisteitä ja Adrankia. Tämä postaus liittyy avainsanojen hakutyyppeihin ja tarkemmin laajaan haun käyttöön AdWords-hakusanamainonnassa. Kerron myös varoittavan ”tosi elämän esimerkin” yrityksestä, jonka laajan haun käyttö ja muutama muu asia olivat eläneet omaa elämäänsä.

Laaja haku ja erilaiset hakutyypit?

Käyttämällä AdWords-tililläsi avainsanoille eri hakutyyppejä pystyt rajaamaan hakuja, joiden yhteydessä mainoksiasi näytetään. Hakutyypit valitaan käyttämällä erilaisia symboleja avainsanassa.

Yleisimmät hakutyypit:

Laaja haku: lasten sänky
Laajan haun muokkaus: +lasten +sänky
Ilmaushaku: ”lasten sänky”
Tarkka haku: [lasten sänky]
Negatiivinen haku: -lasten

Laajassa haussa avainsanaan ei lisätä symboleja lainkaan. Käytettäessä laajaa hakua Google voi näyttää mainostasi kaikkien hakujen yhteydessä, jotka sisältävät avainsanasi, ovat samankaltaisia, synonyymeja tai osuvia muunnelmia avainsanastasi. Käytännössä Google näyttää mainoksiasi myös hakujen yhteydessä, jotka liittyvät vain kaukaisesti valitsemaasi avainsanaan.

Laajan haun muokkausta käytettäessä mainoksia voidaan näyttää niiden hakujen tuloksissa, jotka sisältävät samoja tai läheisiä muunnelmia valituista avainsanoista. Sanojen järjestyksellä ei ole haussa merkitystä. Esimerkki mainoksen käynnistävästä hausta:”sänkyjä lapsille”. 

Ilmaushakua käytettäessä Google näyttää mainostasi, jos haetaan käyttämääsi ilmausta tai sen läheisiä muunnelmia. Esimerkki: ”osta lasten sänkyjä”. Ilmaushaussa sanajärjestyksellä on merkitystä eli väärä sanajärjestys ei käynnistä mainosta.

Tarkkaa hakua käytettäessä Google näyttää mainostasi silloin, kun haetaan haetaan tarkasti käyttämääsi termiä tai sen läheistä muunnelmaa.

Negatiivisten avainsanojen lisääminen kampanjoihin on tärkeä osa avainsanalistojen optimointia. Niitä käytetään rajaamaan pois turhia tai heikosti toimivia hakutermejä. Esimerkki: Jos yrityksesi myy ainoastaan aikuisille tarkoitettuja sänkyjä, lisäämällä negatiivisen avainsanan: -lasten, estät mainoksiesi näkymisen kun haetaan sänkyjä ja haku sisältää sanan ”lasten”.

Miksi laajaa hakua pitää käyttää varovaisesti?

Laajan haun heikkous on huono mainosten kohdistaminen sekä alhaisemmat avainsanojen laatupisteet. Laajojen hakutermien käyttö on suositeltavaa aloitettaessa uutta kampanjaa, kun halutaan saada paljon näyttökertoja mainoksille. Analysoimalla käyttäjien tekemiä hakuja ja niistä kertynyttä tietoa pystymme optimoimaan kampanjoita, mainoksia ja avainsanoja toimimaan paremmin.

Muokkaamalla avainsanojen hakutermejä pystyt kohdistamaan mainoksesi paremmin ja parannat hakusanamainontasi tehokkuutta.

Case: Varoittava esimerkki

Jokunen aika sitten kävin läpi erään yrityksen AdWords-tiliä. Kun aloin tutkimaan tilin rakennetta ja menneitä tapahtumia huomasin nopeasti, että kampanjat keräsivät suuren määrän turhia näyttökertoja ja klikkauksia. Turhat klikkaukset söivät ison osan koko yrityksen mainosbudjetista.

Huomasin, että lähes kaikki käytetyt avainsanat olivat laajoja hakutermejä eikä tiliä ollut koskaan optimoitu huolella. Samassa mainosryhmässä saattoi olla hyvinkin erilaisia hakusanoja eikä negatiivisia avainsanoja ollut käytössä lainkaan.

Isoin virhe oli kuitenkin yrityksen käyttämä ”maksimoi klikkaukset” -hintastrategia yhdessä laajan haun avainsanojen kanssa. Eli AdWords määritti automaattisesti klikkauksen hintatarjouksen niin korkeaksi, että sillä saatiin mahdollisimman paljon klikkauksia budjetin rajoissa. Kuten ensimmäisessä tämän postaussarjan osiossa kerroin, korkeampi sijoitus = korkeampi mainoksen klikkausprosenttia (CTR). Toki houkuttelevammat mainostekstit voivat tehdä poikkeuksia tilastoihin.

Laajan haun vuoksi avainsanojen laatupisteet olivat huonot, jolloin hintatarjouksia oli pakko korottaa Adrankin parantamiseksi. Tämä aiheutti sen, että joidenkin mainoksien klikkaukset olivat maksaneet moninkertaisesti verrattuna siihen, jos laatupisteet olisivat olleet korkeammat.

Pahimpina päivinä muutama tällainen klikkaus oli maksanut koko päivän mainosbudjetin. Järjettömien hintatarjouksien lisäksi tästä seurasi myös valtava määrä menetettyjä potentiaalisia näyttökertoja, koska mainosta ei voitu enää näyttää rajatun budjetin vuoksi relevanttien hakujen yhteydessä.

Kuvittele, että tätä oli jatkunut jo muutaman vuoden ajan. En ole varma puhutaanko onnesta vai epäonnesta, kun selvisi ettei yrityksellä ollut lainkaan konversioiden seurantaa päällä. Eli ei seurattu lainkaan johtivatko klikkaukset mihinkään toimintaan yrityksen verkkosivulla. Jälkikäteen arvioiden oli mahdotonta laskea mainonnan tuottamia tappioita euromääräisesti, mutta rahaa meni taatusti hukkaan ja paljon.

Toivottavasti koit tämän postauksen hyödyllisenä. Seuraavaan kertaan!

Seuraavaksi

Laajoista hakutermeistä pääsemmekin siirtymään seuraavalla kerralla mainonnan kohdistamiseen. Google-mainonnan perusteet – Osa #3: Hakusanamainonnan kohdistaminen.

Tommi Leinonen

SEO- ja SEM-asiantuntija
tommi.leinonen(ät)asema10.fi

Jaa kirjoitus

Kaipaako yrityksesi AdWords-tili optimointia?

Tutustu AdWords-palveluumme ja ota yhteyttä niin optimoidaan tulevat kampanjasi kuntoon.